7.12.2023 15.24, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Nejlepším sudovým destilátem ČR a Slovenska je Jablkovice z Palírny Radlík
V sobotu se v historických prostorách Strahovského kláštera vyhlašovaly výsledky soutěže profesionálních destilatérů nazvané Czech National Spirits Competition. Palírna Radlík, která je držitelem titulu Palírna roku, získala za jejich Jablkovici z dubového sudu hlavní ocenění pro sudové destiláty.
Soutěže se zúčastnili i slovenští destilatéři, proto tento destilát díky jeho vysokému hodnocení byl vyhlášen nejlepším sudovým destilátem České i Slovenské republiky. Palírna Radlík byla v tomto roce velmi úspěšná jak na domácí půdě, tak i v zahraničí. Na velké mezinárodní soutěži Spirits Selection by Councours Mondial de Bruxelles získaly její destiláty tři zlaté a jednu Velkou zlatou medaili. Zlaté medaile si odnesly Višňovice, Slivovice z uzrálá v dubovém sudu a Vínovice z dubového sudu. Velkou zlatou medailí, udělovanou pouze výjimečným produktům, byl oceněn Ořechových likér, postavený na destilátu z vinných hroznů. V České republice se Palírna Radlík vedle několika prvních míst na tradičních koštech (Jelínkův vizovický košt, Flora košt Olomouc a Holíč na Slovensku) podruhé po sobě stala Palírnou roku a její Hruškovice Williams byla zvolena Pálenkou roku. Ocenění získala na největší české soutěži profesionálních destilatérů nazvané Pálenka roku v konkurenci 37 českých lihovarů. Její Hruškovice Williams byla nejlépe hodnoceným destilátem ze všech 296 soutěžních vzorků. V minulém roce byla nejlépe hodnoceným destilátem celé soutěže Vínovice z dubového sudu z téže palírny.
Oceněná Jablkovice z dubového sudu získala v loňském roce i titul Regionální potravina Středočeského kraje a to v nezvyklé kategorii „Alkoholické i nealkoholické nápoje“. Je to destilát, který vznikl vyváženým bledem jablečných pálenek ze tří odrůd, a to Melrose, Braeburn a Idaret ze sadů ve Středočeském kraji, a různých ročníků. Jednotlivé odrůdy kvasily samostatně metodou řízeného kvašení, byly destilovány na originální měděné dvoukotlové aparatuře a výsledný destilát zrál v dubových sudech. Následně byly smíšeny do autorského blendu, kdy mladší ročníky dodávají pálence více svěžesti a ovocného charakteru a starší kořenitost a hloubku.
„Sledujeme a těší nás, že v poslední době stoupá zájem o ovocné destiláty, které jsou součástí naší tradice a měli bychom na ně být stejně tak hrdí jako jsou Skotové na whisky nebo Francouzi na koňak či Italové na grappu.“, říká Zdeněk Musil, majitel a zakladatel Palírny Radlík.
Zdroj a foto: Palírna Radlík
7.12.2023 15.24, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy