6.1.2025 15.22, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
Led na Brněnské přehradě je stále tenký, vstup na něj je rizikem
Led na Brněnské přehradě je stále tenký, vstup na něj je rizikem. Brněnští strážníci dnes na několika místech měřili jeho tloušťku a nejvíce naměřili necelých devět centimetrů. Jako bezpečná síla ledu pro vstup se většinou uvádí 12 centimetrů.
Strážníci měří sílu ledu za příhodných klimatických podmínek každoročně. Letos se na Brněnskou přehradu na první měření vydali dnes, a to po mrazivějším období, kdy v noci bylo několik stupňů pod nulou a přes den se teploty pohybovaly kolem nuly. Nejvíce naměřili u přístaviště, a to necelých devět centimetrů. Na Kozí horce naměřili asi tři centimetry, v Rokli nebyla hladina zamrzlá vůbec.
„Z našeho pohledu tak určitě nemůžeme doporučit vstup na zamrzající vodní hladinu,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Po ledu se také dnes nikdo nepohyboval, o víkendu podle mluvčího strážníci také nikoho neviděli. Před víkendem ale několik lidí na okraji led zkoušelo, na doporučení strážníků ale z něho odešli.
Strážníci se ještě dnes vydají měřit tloušťku ledu na další místa, například do Mariánského údolí. Mluvčí předpokládá, že další měření se uskuteční v pátek.
Na některých menších plochách na jihu Moravy se o víkendu bruslilo, například na rybníku Pancíř I. v Ivančicích na Brněnsku, na zamrzlé ploše biotopu v Říčanech u Brna či na větším Olšovci v Jedovnicích na Blanensku.
Před vstupem na zamrzající vodní hladiny v pátek varovalo Povodí Moravy. Led je na nich podle státního podniku stále příliš tenký, má nanejvýš několik centimetrů. O den dříve varovali brněnští strážníci před vstupem na zamrzající Brněnskou přehradu.
ČTK, ilustrační foto Naše voda
6.1.2025 15.22, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Čistota vody a rekreace, Prevence povodní, voda v krajině, Přehrady a vodní díla
Aktuality
Vláda schválila plán na bezpečné používání pesticidů
Akt. 8.1.2025 13.43Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
Vláda schválila převod pozemků na pomoc obcím zasaženým povodněmi
Akt. 8.1.2025 13.42Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě