4.12.2012 13.23, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství
Kapří hlava je pochoutka
Kapří hlava je pro většinu lidí při vaření štědrovečerní polévky neodmyslitelná. Většina gurmánů si na kapří hlavě pochutná právě při její přípravě. Jak ale píše facebooková verze portálu Naše voda, můžeme si hlavu jako výbornou večeři připravit i jen tak samotnou.
Není nic proti bontonu, když v ní necháme oči, je to přece ryba. Navíc jsou i tací, kteří si na uvařených očích včetně mozečku moc pochutnají. Prý podle nich není nic na kapří hlavě lahodnějšího. Se žábrami je to podobné. Někdo před 100 lety neodborně „zmasakroval“ kapra a od proříznuté žluči potřísnil žábry. Napsal pak v kuchařské knize, že žábry jsou hořké a od těch dob to všichni opisují, aniž si vše ověří. Kapří žábry jsou ale naopak po uvaření nasládlé. Protože se v nich ale stejně jako v lidských plících zachytí kdeco, je dobré je vyndat. Můžeme je také jen pořádně propláchnout, časově to vyjde nastejno.
Hlavy vaříme raději ve větším hrnci, který není plný vody, poněvadž polévka ráda vzkypí a přeteče. Vodu řádně osolíme, přidáme pár kuliček nového koření, pepř, můžeme i přidat bobkový list a celou cibuli. Vaříme asi 20 minut, přecedíme a mohou začít kapří orgie.
Facebook Naše voda, upraveno z receptáře Jiřího Štěpničky
4.12.2012 13.23, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství