3.4.2013 7.45, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství
Konzumace tučných ryb dvakrát týdně prodlouží život o dva roky
Harvardští vědci v rozsáhlé studii prokázali, že konzumace tučných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny může prodloužit život. Podle serveru dama.cz může taková konzumace prodloužit život starším osobám v průměru o dva roky.
Rriziko předčasného úmrtí se pak u takových osob podle vědců sníží při pravidelné konzumaci ryb a mořských plodůdvakrát týdně až o pětadvacet procent. Vše souvisí s vysokou hladinou omega-3 mastných nenasycených kyselin v krvi seniorů. Ti, kteří konzumují často a pravidelně olejnaté ryby a mořské plody, mají těchto kyselin v krvi větší množství, umírají o třetinu méně na choroby srdce a cév a o pětadvacet procent méně z jiné příčiny.
Ačkoli byly blahodárné účinky konzumace tučných ryb a potažmo omega-3 mastných kyselin prokázány už před mnoha lety, nejnovější studie z Harvardské univerzity se jako první přímo zabývá v rozsáhlém měřítku vlivem vyšší koncentrace těchto kyselin v krvi seniorů na jejich zdraví a úmrtnost.
„Naše závěry podporují význam odpovídající hladiny omega-3 mastných kyselin v krvi při udržování zdravé oběhové soustavy. Podle této studie jsou osoby konzumující ryby a mořské plody zdravější a může jim to ve vyšším věku dokonce prodloužit život,“ tvrdí tým harvardských vědců.
Zdroj: www.dama.cz
3.4.2013 7.45, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství