31.5.2013 8.10, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství
Optimální alternativa k tuzemským kaprům – sumeček africký
Tento týden jsme vám v reportáži z největšího tuzemského intenzivního farmářského chovu ryb slíbili recept na přípravu pokrmů ze sumečka afrického. Slib samozřejmě plníme.
Ačkoli webová stránka Naše voda recepty na přípravu ryb nezveřejňuje, neboť o to se stará facebooková verze našeho portálu, čas od času děláme výjimku, zejména v případě ve veřejnosti nepříliš známých ryb. To je v případě sumečka afrického umocněno ještě skutečností, že jde o rybu, která se svou cenou kolem 90 korun za kilogram živé váhy blíží nejvíce cenám u nás převážně konzumovaného kapra, a je tedy pro mnoho spotřebitelů cenově dostupná.
Sumeček africký je velmi chutná ryba. Je zajímavé, že jeho maso je před tepelnou úpravou červené jako u lososa (viz ilustrační foto), tepelnou přípravou ale zbělá. Nejlepší a nejjednodušší recept je sumečka nakrájet na kolečka, osolit, okmínovat (případně obalit v mouce) a osmažit na tuku – olej, máslo s kapkou oleje a podobně. Jeho chuť není tak aromatická, není proto nutné zakapávat maso citrónem. Maso je velmi lahodné a díky vyššímu obsahu tuku šťavnaté.
Filety ze sumečka jsou velmi vhodné k smažení, pečení i k dušení. Prodávané filety jsou bez kůže a kostí, proto jsou také velmi vhodné pro naše nejmenší. Pokud si přineseme domů celou rybu, lze z jejích vnitřností a hlavy uvařit výbornou rybí polévku, která je oproti klasické rybí polévce z kapra chuťově výraznější – ostřejší.
Jak jsme již na portálu Naše voda v minulosti informovali, u většiny ryb platí, že je nutriční chybou stahovat ryby z kůže. Platí to i u sumečka, kůže se krásně vypeče a dodá masu chuť i těsně pod kůží koncentrované látky příznivé pro náš organismus.
Zdroj: facebook Naše voda, redakčně upraveno
31.5.2013 8.10, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství