24.9.2013 0.49, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách
Správně zvolená voda dokáže umocnit zážitek z vína
Pamatujete si, co jste věděli o víně před deseti či patnácti lety a jaké znalosti máte nyní? Jestli se pousmějete nad tím, co jste zkonzumovali tenkrát v kontrastu, jak jste v poslední době u vína vybíraví, možná vás zaujme následující téma. Jak vhodně zvolenou vodou ještě více umocnit zážitek z vína. „Neperlivé balené vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Naopak se výtečně doplňují s jemným, nasládlým a lahodným vínem s nižším obsahem alkoholu,“ prozrazuje someliér Jakub Přibyl. Úplný opak platí pro perlivé a zásadité vody jako je například S.Pellegrino. Ty se svým čerstvě štiplavým půvabem pasují k dobře strukturovaným archivním vínům, čímž vytváří bohatou kombinaci chutí.
„Naopak tyto zásadité perlivé vody nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře,“ dodává Jakub Přibyl.
A jaká vína je vhodné kombinovat s vodou z kohoutku? Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling.
Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína. Vodu servírovanou k vínu je také třeba správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.
Naše voda
24.9.2013 0.49, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách