26. 11. 2024

Umíte uvařit rybí polévku?

Ačkoli na portálu Naše voda recepty obvykle nezveřejňujeme, v předvánoční čas děláme výjimku v případě rybí polévky. Dobře uvařená rybí polévka je totiž skutečnou lahůdkou – a tak se možná hodí pár praktických rad.

To, že kuchař nebo kuchařka neumí uvařit rybí polévku se pozná podle toho, že při nákupu ryb odmítá rybí hlavu. Mnoho lidí se mylně domnívá, že se rybí polévka vaří pouze z vnitřností. To je chyba. Rybí polévka musí být uvařená z rybího masa. Nesmí to být zeleninová polévka s vložkou jiker a mlíčí, jak to funguje v mnoha případech. Z vnitřností se žádné chuťové látky nevyvaří, ty slouží jen jako doplněk.

Základním pilířem dobré polévky je silný a voňavý vývar z rybího masa. Nejdůležitější součást tohoto vývaru jsou rybí hlavy a různé rybí odřezky, mohou být i z jiných ryb. Lze použít i odřezaný střed kapra (páteř), díky tomu pak nejsou díly kapra na smažení ve tvaru podkovy a lépe se smaží. Pokud smažíme ve “friťáku“, tam na tvaru ovšem nezáleží.

Je dobré mít v zásobě pár hlav navíc. Pokud hlavy navíc neseženeme, stačí obejít v domě sousedy, kteří kapří hlavy vyhazují. Stále je dost lidí, kteří neumí rybí polévku pořádně uvařit, a ti jsou cenným zdrojem suroviny pro opravdové labužníky.

A jak nejlépe uvařit rybí polévku? Hlavy, ve kterých mohou být oči a s případně odstraněnými žábrami, dáme spolu s rybími odřezky do hrnce. Vodu osolíme, přidáme několik kuliček pepře, nového koření a menší oloupanou cibuli. Po půl hodině vše scedíme přes síto a maso si dáme vychladnout k pozdějšímu obírání. Na vnitřnosti je času dost. Jedním z největších přehmatů je totiž vařit vnitřnosti spolu s hlavami a odřezky. Jak potom oddělit vnitřnosti od kostí, nám nikdo neporadí.

Není třeba připomínat, že spolu s hlavami také nevaříme zeleninu, mrkev, celer a petržel. Tu nakrájíme na malé kostky, nebo nastrouháme na hrubém struhadle a osmažíme nejlépe na másle. Přidáme je do vývaru spolu s vnitřnostmi a vaříme. Na rendlíku, kde jsme osmažili zeleninu, připravíme středně světlou jíšku do polévky, a tou polévku zahustíme. Za stálého míchání necháme vše mírně vařit a polévka je téměř hotová.

Vychladlé hlavy a odřezky obereme, dáme do polévky až nakonec, aby se nám nerozvařily. Dokořeníme muškátovým květem nebo oříškem, ale nepřehánět to. Také lze přidat smetanu na zjemnění a hrášek, ale záleží na krajových zvycích, není to nic proti základům dobré polévky.

Zdroj: Facebook Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

20.12.2013 9.38, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

VÝLOV BOHDANEČSKÉHO RYBNÍKAVÝLOV BOHDANEČSKÉHO RYBNÍKA
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Listopad 2024
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1