22.1.2014 15.45, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony
Tmavé pivo Holba Strong je nejsilnější, co pivovar vyrobil
Tmavý porter Holba Strong je prvním speciálem, který hanušovičtí pivovarníci uvařili pro ty, co to rádi silnější. Informuje o tom Olomoucký deník.
Osmnáctistupňová Holba Strong tak otevírá letošní Kalendář speciálů značky – ty bude možné ochutnávat v gastro zařízeních s Holbou na čepu hned několik měsíců v roce. Jde o piva vařená v limitovaných sériích při významných příležitostech, mezi které patří například výročí pivovaru, svátek piva nebo pivovarské slavnosti. Letos pivovar oslavuje 140 let, takže počítá i s výročním pivem jako dárkem pro příznivce značky. Holba Strong je vůbec nejsilnějším pivem, které ve své historii pivovar vyrobil.
Typově jde o tmavý porter, pivo s typickou charakteristikou, pocházející z anglosaských zemí, kde se dlouhodobě těší značné popularitě. K dalším jeho „nej“ patří dlouhá doba kvašení při nízkých teplotách. Spodní kvašení umožní, aby pivo získalo vyšší podíl zbytkového extraktu a to mu dává jedinečný základ spojený s plnou chutí a sice vyšší, ale stále ještě lahodnou hořkostí. V ležáckých sklepích Holba Strong odpočívala celých sto dní, což potvrzuje, že výroba porteru není žádným sprintem, ale naopak během na dlouhou trať. „Jde o poctivou řemeslnou práci, při které nám sice pomáhají moderní technologie, ale každý krok je třeba bedlivě hlídat,“ vyjadřuje se sládek pivovaru Luděk Reichl a zdůrazňuje základní princip čistoty piva, vyrobeného pouze z chmele, sladu, pivovarských kvasnic a vody – v případě Holby kvalitní horské.
V pivovaru Holba právě nyní stáčejí celkem 300 hektolitrů tmavého porteru do sudů. Naty už čekají restaurace, kde se bude Holbou Strong připíjet od příštího týdne.
Zdroj: Olomoucký deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
22.1.2014 15.45, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony