9.4.2014 13.13, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy
Glopolis zpracoval mapy spotřeby vody při výrobě potravin
Člověk spotřebuje každý den zhruba 3800 litrů takzvané „virtuální vody“, která je zapotřebí k výrobě potravin. Uvádí se to v nejnovějším vydání bulletinu Mapa prevence plýtvání potravinami, který vydává obecně prospěšná společnost Glopolis.
Lidstvo si proto musí podle bulletinu položit otázku týkající efektivity využívání vody v zemědělství. Zatímco Evropa spotřebuje 44 procent vody pro zemědělské účely, v USA je to dokonce 80 procent veškerých vodních zdrojů. Je tedy více než nutné používat udržitelné způsoby zavlažování.
Plýtvání potravinami tak s sebou přináší také ohromné plýtvání vodou, které si často ani neuvědomujeme. S tím nám ale pomůže ekologická vodní stopa. Ta je vypočítávána na základě množství vody použitého na výrobu konkrétního produktu. Vyplývá ze součtu zelené vodní stopy (dešťová voda), modré vodní stopy (voda použitá při umělém zavlažování) a šedivé vodní stopy (voda použití k rozpuštění znečišťujících látek vzniklých během výrobního procesu). Jen pár čísel pro představu: 1kg chleba = 1600 l, 1kg tvrdého sýra = necelých 3200 l, 1kg salátu = 5500 l, 1kg hovězího = 15500 l, 1kg čokolády = 17000 l. Jaký je poměr vodních stop dalších potravin, zjistíte na stránkách sítě Water Foodprint. Můžete se také stáhnout speciální aplikaci, kterou nabízí Virtual Water Project.
Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
9.4.2014 13.13, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy