29.9.2011 7.35, Rubrika: Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka
Rybáři: Ryb bude dost a zdražovat nebudeme
Ryb pro vánoční trh v ČR by měl být dostatek a oproti loňskému roku se nepředpokládá růst jejich cen. Píše o tom na svých ekonomických stránkách Deník.
Velmi pozitivně vidí rybáři letošní sezonu. „Máme dobré přírůstky. Ryb bude dostatek a budou velké. Řekl bych, že letošní rok bude lepší než loňský,“zmiňuje ředitel Školního rybářství Protivín Václav Šrámek. Jeho slova potvrzuje také zootechnik pro ryby Blatenské ryby Karel Nusl. „Ryby narostly dobře. Všeobecně vzato nebyl pro ně špatný rok,“ konstatuje.
Blatenská ryba se letos chystá uvést na trh novinku – speciálně krmeného kapra, který má vyšší podíl nenasycených mastných kyselin a tudíž by měl být zdravější. „Loni už jsme to zkoušeli a letos kapra poprvé nabídneme veřejnosti. Bude ho však omezené množství a pochopitelně bude dražší,“ vysvětluje Karel Nusl.
Zásadní zdražování letos ani jedno z rybářství neplánuje. „Naposledy jsme zdražovali před čtyřmi lety. Od té doby jen nepatrně a ani letos by se ceny zvýšit neměly,“ říká Karel Nusl. „Stoprocentně to takhle na začátku výlovů říct nemůžu, ale žádné zdražení nepředpokládáme,“přitakává Václav Šrámek. Zároveň doplňuje, že odběr ryb se v poslední době zvyšuje, a to i přes léto. „Lidé si konečně zvykají na zdravé potraviny a nekupují ryby už jen na Vánoce, ale hodně například i v létě na gril,“ uvádí Šrámek. Co se týče vánočního českého trhu, měl by být dostatek velkých ryb (nad dva kilogramy), o které je tady zájem. Menší ryby putují na zahraniční trh.
Rybářství už mají za sebou první podzimní výlovy. Hlavní výlovy, ze kterých už půjdou ryby převážně na vánoční trh, budou zhruba od poloviny října do poloviny listopadu.
Zdroj: denik.cz
29.9.2011 7.35, Rubrika: Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženkaAktuality
Jihlava bude mít za rok nový vodojem, zlepší zásobování vodou
Akt. 22.11.2024 15.22Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Do vodohospodářské infrastruktury Ostrava investovala přes 800 mil.
Akt. 22.11.2024 15.20Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě