2.3.2015 8.39, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony
Hradečtí rybáři rozšiřují nabídku o další druhy ryb
Rybářství patří na mnoha místech Královéhradeckého kraje k tradičním činnostem s bohatou historií. Připomíná to hradecká mutace deníku Mladá fronta DNES s tím, že i proto se tamní rybáři snaží přizpůsobit požadavkům zákazníků a rozšiřují svou nabídku.
Někde zvou na výlovy, jinde nabízejí možnost si zarybařit. „Dnes už nestačí pouze vyrobit dobrou potravinu – v našem případě ryby, ale je nutné jít zákazníkovi naproti a ukázat mu něco navíc, aby měl důvod si váš výrobek koupit. Myslím si, že poslední dobou se nám právě to v našem rybářství daří. Například tradiční podzimní výlovy rybníků pořádané pro veřejnost mají velkou návštěvnost. Je vidět, že lidé mají skutečně zájem dozvědět se víc o tom, co jedí, případně si přímo na místě nechat připravit nějakou rybí specialitu, která je pak inspiruje i v jejich vlastní kuchyni. Zákazníci se k nám vracejí během celého roku a jsou s kvalitou většinou velmi spokojení,“ říká Václav Kalenda ze Správy Kolowratského rybářství Opočno.
„Naše rybářství je spíš menší, dalo by se říci rodinnou firmou, která hospodaří zhruba na 300 hektarech rybníků nejen v podhůří Orlických hor. Díky dobré poloze a optimálnímu využívání přikrmování obilovinami dosahují ryby chované v našich rybnících velmi dobré kvality,“ přibližuje Václav Kalenda. Kromě chovu ryb se opočenské rybářství zabývá také zpracováním ryb ve vlastní zpracovně na sádkách v Opočně, kde mohou lidé po celý rok nakupovat. „Výrobků máme víc, ale základ naší produkce tvoří jako všude v republice kapr, takže jsme zákonitě pyšní hlavně na něj a na výrobky, které z něj vyrábíme. Nejúspěšnější jsou čerstvé filety nebo uzené filety z kaprů. Kromě nich tvoří základ naší produkce ručně připravované filety z uzených pstruhů, které mají úspěch hlavně v zahraničí,“ říká Václav Kalenda.
Také jeho kolegové z Místní organizace Českého rybářského svazu v Hradci Králové říkají, že se snaží zvýšit povědomí o kvalitě ryb. „U nás se stále konzumuje jen něco přes dva kilogramy ryb na obyvatele, což je při srovnání se světem i Evropou nesmírně málo. Tak se i sportovní rybáři snaží přispívat k lepšímu zdraví naší populace. Snažíme se o to i prodejem ryb v našem areálu, kde každý pátek odpoledne zájemci mohou nakoupit několik druhů živých ryb. Těm samozřejmě dominuje tradiční český kapr vyrostlý na přirozené potravě a pouze přikrmovaný obilovinami, ale i dravé ryby a pstruzi,“ říká Pavel Jankovský z hradecké organizace rybářského svazu, která vznikla jako spolek zájemců o sportovní rybolov již v roce 1899 a sdružuje téměř tři tisíce členů. „Těm poskytujeme možnost sportovně si zarybařit na dobře zarybněných revírech našich i krajských za roční povolenku, jejíž cena nepřevyšuje jednorázovou vstupenku na atraktivní sportovní utkání či koncert. Je to i příležitost pro zpestření rybářovy kuchyně. Ryby z našich vod se živí přirozenou potravou a při srovnání s mořskými rybami vycházejí při laboratorních rozborech na cizorodé látky v tuku a svalovině podstatně lépe,“ říká Pavel Jankovský.
Zdroj: regionální mutace Mladá fronta DNES – Hradecký kraj, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
2.3.2015 8.39, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony