19.3.2012 9.13, Rubrika: Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony
Velké mrazy přečkaly ryby zřejmě bez úhony, výlovy začínají
Bez větších problémů zřejmě přežily ryby třeskuté mrazy a půlmetrový led letošní zimy. Informoval o tom deník Právo.
Rybáři již také připravují první jarní výlovy, Rybářství Třeboň začíná již dnes. „Připravujeme plán jarních výlovů, bilancovat můžeme až po nich. V průběhu zimy jsme ale nezaznamenali žádné problémy s komorováním obsádek,“ řekl Právu předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.
Také jednatel společnosti Rybářství Hluboká.cz Vladimír Kaiser zatím na rybnících, které už rozmrzly, neviděl žádné uhynulé ryby. „To ještě ale nic v tomto období neznamená, protože je ještě příliš brzo,“ dodal.
Zima by ale mohla dopadnout dobře i proto, že kyslíku měli šupináči ve vodě dost, jelikož led byl hladký a nepokrývala jej sněhová vrstva. Rybáři navíc vodní plochy prořezávali.„Průběh zimy rozhodně nebyl skvostný. Do ledna bylo teplo a pak přišly na krátkou dobu mrazy. V průběhu dubna nebo května se ukáže, jak ryba tuto zimu přežila,“ poznamenal Kaiser.
Více než mrazy a led na vodních plochách škodí rybám podle vedoucího rybničního hospodářství Lesů a rybníků města Českých Budějovic Pavla Oberreitera teplá zima. „Když jsou v zimě vysoké teploty, ryba je neustále v pohybu a vysiluje se. Napadnout ji může choroba, což se projeví, až když teplota vody opět stoupne zhruba na 15 stupňů,“vysvětlil.
Oberreiter zmínil abnormalitu letošní zimy – nedostatek vody na Českobudějovicku.„Letošní zima byla na našem území abnormálně suchá. Některé rybníky, které jsme lovili na podzim, nejsou stále naplněné,“informoval.
Zdroj: Právo
19.3.2012 9.13, Rubrika: Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony
Aktuality
Jihlava bude mít za rok nový vodojem, zlepší zásobování vodou
Akt. 22.11.2024 15.22Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Do vodohospodářské infrastruktury Ostrava investovala přes 800 mil.
Akt. 22.11.2024 15.20Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě