7.2.2018 9.06, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony
„Novela vinařského zákona? Paskvil“
Novela vinařského zákona neobrací život naruby jen malým vinotékám, potíže od lednového zavedení bag-in-boxů, tedy nádob s jednorázovým uzávěrem, hlásí i velkoobchody. Připomíná to portál idobryden.cz.
„Zákon schvalovali politici a úředníci, kteří nemají o vinařské praxi ani potuchy. Ukazuje se, že cílem novely je maximálně ztížit prodej sudového vína. Vše tak nahrává velkým hráčům na trhu,“ je přesvědčen Jan Hanák, majitel velkoobchodu Ráj Vína z Buchlovic, který k tématu poskytl následující krátký rozhovor:
Jaký má novela vinařského zákona dopad na vaši společnost?
Museli jsme nakoupit nové technologie, prozatím jde o částku 800 tisíc za čerpadla ke stáčení vína.
Prozatím?
Domnívám se, že zavedení nového systému nás ještě bude stát dalších 800 tisíc až milion korun. Nelíbí se mi, že někdo mávl „kouzelným“ proutkem a po deseti letech činnosti naší společnosti nás donutil dělat všechno jinak.
Jak bag-in-box funguje?
Jedná se o papírovou krabici za dvacet korun se sáčkem za zhruba stejnou cenu. To máte čtyřicet korun navíc na dvaceti litrech vína… Krabici navíc po vyprázdnění vyhodíte, takže o ekologii nebo úspoře nemůže být vůbec řeč. V podstatě jde o dvojnásobnou zátěž, přičemž ta finanční má negativní dopad na výrobce, velkoobchody a vinotéky. Zkrátka – víno se prodraží a manipulace s ním se zkomplikuje. Nemluvě o administrativní zátěži.
Jak se novela dotkne zákazníka?
Vinotéky, které se 1. ledna změnily ve stáčírny, musí PET lahve předtáčet a opatřit informačním štítkem. Zákazník tak už nemůže přijít a nechat si natočit víno s tím, že štítek se dolepí. Vše musí být nachystané předem. Kdo se podle toho nezařídí, ten riskuje pokutu. Ten, kdo prodává z bag-in-boxu, tuto povinnost sice zatím nemá, ale zase se mu prodražuje víno o čtyři až sedm korun za litr.
Vidíte na novele něco pozitivního?
Jsem přesvědčen, že jde o právní paskvil namířený i proti zákazníkům. Ti mají stáčené víno v oblibě a každý nemá peníze na to, aby si kupoval lahvová vína. A pod kontrolou bylo vždy.
Zdroj: http://www.idobryden.cz, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
7.2.2018 9.06, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony