4.3.2018 7.35, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony
Jaký je podíl faktorů ovlivňující kvalitu půdy a prevenci rizik sucha?
V obsáhlém rozhovoru s profesorem Miroslavem Trnkou z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky se portál zitkrajinou.cz dotkl také míry důležitosti opatření, jaké opatření by mohla pomoci krajině. Pro nejsušší část jižní Moravy by je Trnka seřadil následovně:
25 procent – Asi nejdůležitější je schopnost půdy pojmout vodu a jednoduše udržet vodu v místě. To je však proces, který trvá nejméně 10–15 let, než se pozitivní efekty začnou ve velkém projevovat. V tomto směru je situace komplikovaná kvůli pachtovním smlouvám, které jsou často velmi nestabilní a nedovolují hospodářům investovat do půdy, snadno měnit půdní bloky a tak plánovat v horizontu několika let.
25 procent – Stejně významná je také práce s dlouhodobou i krátkodobou předpovědí, jak ji nabízí portál www.intersucho.cz. Když zemědělec pracuje s předpovědí tak, aby všechny operace byly maximálně efektivní a šetřily vodou, může s minimální investicí často výrazně zlepšit množství vody, které je na poli k dispozici. Pokud si k tomu vytvoří variantní model hospodaření, kdy se budu volit jiné způsoby zpracování a termíny, jiné plodiny a mix odrůd v případě předpovídaného sucha a jiné v normálním, respektive vlhkém období, tak mohou dost významně ovlivnit dopady. To však vyžaduje jak znalosti, tak informace.
20 procent – Velkou váhu má dodržování správných postupů a toho, čemu říkáme precizní zemědělství. Jde například o přesné dávkování hnojiv, postřiků či využití vlastností daného pozemku či místa na pozemku.
15 procent – Důležité jsou i závlahy, které by se měly začít intenzivněji využívat, a to zvlášť u trvalých kultur. Ale jejich rozšíření a dokonalé využití místních podmínek je klíčem pro udržení a případně zvýšení produktivity. Byť nebudou moci být aspoň v nejbližších letech použity na podstatné ploše.
15 procent – Úprava plodinové skladby. Ve věci komodit jde o širší rozkročení, aby spektrum výběru bylo širší. Zde jsou bohužel zatím dosti omezené možnosti i s ohledem na odbyt.
Plné znění rozhovoru na www.zitkrajinou.cz, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
4.3.2018 7.35, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony
Aktuality
Obyvatelé části Plzně mají mít letos kanalizaci a vodovod za 120 mil.
Akt. 15.1.2025 15.16Rubrika: Vodovody a kanalizace
ČZU zakládá centrum pro výzkum biologických invazí v lesích
Akt. 15.1.2025 11.42Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě