5.4.2018 7.55, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony, Vodovody a kanalizace
Voda pro výrobu umělého sněhu nezdraží
Ministerstvo zemědělství nehodlá zavádět platby za odběr vody k umělému zasněžování. Informovala o tom zpravodajská televize ČT 24, která poukázala na to, že někteří ekologové a odborníci z Výzkumného ústavu vodohospodářského totiž navrhovali kvůli ochraně přírody v připravované novele zákona zpoplatnit vodu na jeho výrobu.
Vodohospodáři se domnívají, že by stále výkonnější zasněžovací stroje mohly v budoucnu ublížit vodním živočichům. „Může způsobit pokles průtoku pod tzv. minimální zůstatkový průtok,“ uvedl Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského, jehož zřizovatelem je ministerstvo životního prostředí. Výzkum, který to má potvrdit či vyvrátit, zatím probíhá v Krkonoších. Rozšířit se má ale i na další hory.
K vytvoření 1 m3 umělého sněhu je třeba 200 až 500 litrů vody, což při jeho vrstvě 20 až 35 centimetrů představuje spotřebu 70 až 120 litrů na čtvereční metr (tedy 700 tisíc až 1,2 milionu litrů na jeden hektar sjezdovky). V Krkonoších je přitom několik stovek hektarů sjezdovek. Když navíc loni Česká inspekce životního prostředí zveřejnila výsledky dvouleté kontroly spotřeby vody, uvedla, že téměř třetina lyžařských středisek spotřebovala na umělé zasněžování více vody, než měla povoleno.
Zpomalení koloběhu vody a její koncentrace na povrchu také znamená, že se jí rychlým odtokem a odpařováním ztratí více, než je obvyklé. Experimentální měření z Alp a Atlasu ukázala, že téměř třetina vody přeměněné v technický sníh se z území vytrácí. Také se liší kvalita vody, která vzniká z běžného sněhu a z technického sněhu. Normální přírodní sníh vzniká z dešťové vody, která se díky tomu, jak vzniká, téměř rovná kvalitě vody destilované – nejsou v ní tedy žádné rozpustné látky ani nic dalšího. Oproti tomu umělý sníh vzniká z vody, která je povrchová, tedy vlastně mineralizovaná a zasažená vším, co leží na zemi a pod ní. Do této vody se mohou přidávat aditiva, která způsobují, že sníh vydrží delší dobu i při vyšších teplotách. Může být sice více obohacená o živiny, ale také o škodlivé látky. Že by byl však sníh znečištěný, zatím nikdo neprokázal. V budoucnu ale i to chtějí vodohospodáři prověřit. „V celé České republice nikdo nepoužívá žádné přísady do technického sněhu,“ uzavřel jednatel Skiareálu Klínovec Martin Píša. Technický sníh pak může ovlivnit i biodiverzitu, prodlužuje totiž zimní období a zkracuje vegetační sezonu. Protože vydrží déle i s vyššími teplotami, vytváří překážku pro časně kvetoucí vegetaci.
Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ct24, (redakčně kráceno) ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
5.4.2018 7.55, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony, Vodovody a kanalizace