29.1.2019 10.42, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
Pivovar Holba vaří pivo z podzemní horské vody
Návštěvnost pivovaru Holba loni poprvé překročila 23 tisíc. Informovala o tom mediální zástupkyně pivovaru Hana Matulová s tím, že zájem navštívit pivovar roste a ročně přibývá zhruba tisícovka lidí.
Souvisí to s jedinečnou polohou pivovaru v horách a chutí vychutnat si Jeseníky se vším, co k nim patří. Piva Holba, ať je to Šerák, Keprník nebo Horská 10 jsou spojená s lokálním příběhem a silnou vazbou na Jeseníky. Reprezentuje je osobitá chuť, výborná pitelnost a říz spolu s tradiční recepturou výroby českého piva. Holba je v regionu významnou atraktivitou a nahlédnout sládkovi pod pokličku je lákadlem nejen pro samotné konzumenty a milovníky piva. „U nás je možná skutečná návštěva provozů, potkat se s odborníky, dovědět se nejen o pivu, ale taky o jeho konzumaci “ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Jde o zkušeného degustátora, takže ochutnávat pivo pod jeho vedením je zážitkem. „Degustujeme většinu našich piv, hodnotíme a srovnáváme…užívají si to nejen pivaři. Povídáme si také o tom, jak dobré pivo poznat, to lidi hodně zajímá stejně tak jako plodiny, bez nich by pivo nebylo“ popisuje Luděk Reichl. Je jedním z mála sládků u nás, kteří vaří pivo z vlastní vody.
Prameny s podzemní horskou vodou má Holba přímo v areálu pivovaru a to je dnes rarita. Pro vaření piva má ty nejlepší parametry a je tak čistá, že ji není třeba nijak upravovat. Zájem je také o její degustaci, která odkrývá rozdíly mezi podzemní a povrchovou vodou. „Návštěvníci si často odvážejí nejen naše pivo, ale také naši vodu,“ říká sládek. Pivovar Holba má také svoje muzeum, věnované historii pivovarnictví, stylovou restauraci a pension. Nacházejí se v jednom stylovém objektu, který je součástí relaxační zóny pivovarského areálu. Holba je významným výrobcem v Jeseníkách, který se bezprostředně podílí na zvýšení atraktivity tohoto regionu a jeho návštěvnosti. Pivo hraje klíčovou úlohu také v rozvoji gastronomie a gastro turistiky a umocňuje zážitky z kraje Ryzího piva z hor.
Naše voda, foto (varna pivovaru) Holba
29.1.2019 10.42, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy, PR Članky