28.5.2013 7.34, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Během pěti let snížili v Nošovicích spotřebu vody o milion hektolitrů ročně
Pivovar v Nošovicích stále hledá cesty, jak ušetřit přírodní zdroje i energii. Během posledních pěti let snížil spotřebu pitné vody o více než milion hektolitrů ročně. Napsaly to Hospodářské noviny.
I díky tomu patří Radegast k pivovarům s nejnižší spotřebou vody na jeden hektolitr vyrobeného piva v Evropě – pod tři hektolitry vody na jeden hektolitr stočeného piva. „Voda je při výrobě piva velice důležitá. Provedená úsporná opatření primárně směřovala k optimalizaci doprovodných technologických postupů, efektivnějšímu využívání chladicí vody a vyššímu využití recyklace,“ vysvětluje vodohospodář pivovaru Jiří Toman.
Kvalitu vody kontrolují pstruzi. Stejná voda, která jde do várenských kotlů, je i v akváriu, v němž se v pivovaru prohání hejno pstruhů.
Zdroj: HN
28.5.2013 7.34, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách