21.4.2012 20.59, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství
Bezhlavé Baltické sardinky měly kupodivu hlavy
Přestože na „Baltických sardinkách v tomatové omáčce“ z Estonska, které se prodávaly na českém trhu, bylo uvedeno – sardinky celé bez hlav a ocasů (Sprattus sprattus) – po otevření labužník zjistil, že na něj rybky „kulí oči“. Podle mluvčího veterinářů Josefa Dubna to zjistili inspektoři Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj.
Učinili tak na základě podnětu zákazníka a odebrali vzorky z „Baltických sardinek v tomatové omáčce“ z Estonska s dobou minimální trvanlivosti do 19. 7. 2013. Zjistili, že obchodní úprava konzervovaného výrobku typu sardinek neodpovídá ustanovení čl. 3 Nařízení č. 2136/89, který stanoví, že za účelem vhodné obchodní úpravy produktů musejí být sardinky řádně zbaveny hlavy, žáber, ocasní ploutve a vnitřností, kromě jiker, mlíčí a ledvin, jakož i, podle dotčené obchodní úpravy, páteře a kůže a taktéž neodpovídá § 10 zákona o potravinách. Vyšetření provedli ve Státním veterinárním ústavu Olomouc.
Firmě ve Zlínském kraji bylo dodáno celkem 2 352 konzerv, (balení po 240 g). Nařízeno pozastavit a stáhnout z tržní sítě.
Podle Dubna sice nejde o zdravotní ohrožení, ale o neodpovídající značení a úpravu, která neodpovídá deklaraci.
„Vyvolí-li si zákazník rybku bez hlavy, má na to právo ji v konzervě nalézt!,“ podokl Duben.
Naše voda
21.4.2012 20.59, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářstvíAktuality
Jihlava bude mít za rok nový vodojem, zlepší zásobování vodou
Akt. 22.11.2024 15.22Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Do vodohospodářské infrastruktury Ostrava investovala přes 800 mil.
Akt. 22.11.2024 15.20Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě