24.4.2013 15.24, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony
Cenu ministra zemědělství na veletrhu Víno & Delikatesy získalo Rulandské šedé
Téměř sto šedesát vystavovatelů se účastní 16. ročníku mezinárodního veletrhu Víno & Delikatesy, který dnes začal v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti v Praze. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.
Cenu ministra zemědělství Petra Bendla na tomto veletrhu za nejlepší víno získalo podle Žáčka víno Rulandské šedé, ročník 2011, z vinařství Winberg Mikulov. V expozici Ministerstva zemědělství, jejíž design vychází z tradic českého venkova a je přizpůsoben charakteru výstavy, se návštěvníci mohou informovat o legislativě v oblasti vinařství, o rozmístění vinařských oblastí v Čechách a na Moravě, ale také o novinkách v legislativě potravin, o bezpečnosti a kvalitě potravin a nápojů. Svoji činnost zde představuje Výzkumná stanice vinařská Karlštejn, k ochutnání nabízí vzorky bílých a červených vín z této oblasti.
„Našim vinařům se daří vyrábět kvalitní vína, svědčí o tom řada ocenění na našich, ale i mezinárodních soutěžích a výstavách. To, že v nelehké zahraniční konkurenci česká a moravská vína obstojí a mají čím dál větší respekt, je především díky jejich tvrdé práci. Jsme sice malou zemí, ale máme zajímavé vinařské regiony, které se soustředí především na výrobu kvalitních vín,“ řekl dnes Bendl.
První den veletrhu je již tradičně zaměřen na tuzemská vína a jeho vrcholem je ocenění vinařů. Druhý den bude věnován rakouským vínům a uskuteční se také tradiční charitativní aukce archivních vín. Třetí, závěrečný den veletrhu Víno & Delikatesy, bude patřit bulharským vínům.
V loňském roce veletrh navštívilo 13 700 lidí, 46 procent z nich byli profesionálové z gastronomie a obchodníci. Dovozci představili vína z 26 zemí a ze zahraničí se výstavy zúčastnilo 50 firem z osmi zemí.
Naše voda
24.4.2013 15.24, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony