21. 12. 2024

22.9.2022 11.39, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

Čepované pivo z Plzně míří do kaváren

Plzeňský Prazdroj chystá pivní revoluci ve světě kaváren a moderních bister. S čepovaným pivem míří do míst, kde je zatím vedle kávy, dortů a sendvičů k mání nejvýše pivo v lahvích a plechovkách. Aby uspěl, vyvinul unikátní designový minivýčep Barnie, který využívá prvky technologie tankového piva. Vejde se na barový pult a je jednoduchý na obsluhu i údržbu.

Výčep dostal jméno Barnie a zatím v pilotním provozu funguje v prvních 100 kavárnách a moderních bistrech v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a Košicích. Cílem Prazdroje je do konce roku nabídnout minivýčep v dalších desítkách provozoven v Česku a na Slovensku. „Kavárny a další malé provozy typu bister nebo menších barů jsou velmi zajímavou oblastí trhu. Ročně v nich lidé utratí čtvrtinu celkového objemu v rámci gastro sektoru. Pivo sice není tím hlavním, co tu hosté hledají, přesto vidíme, že zájem o něj roste. Proto chceme dát lidem možnost si i zde vychutnat pivo třeba během sobotního brunche nebo odpoledního setkání s přáteli v té nejlepší podobě – tedy čepované. Proto jsme Barnieho vyvinuli,“ říká Veronika Hořáková, ředitelka oddělení rozvoje obchodu Plzeňského Prazdroje.

Základ pro nový výčep dal inovativní hackathon, tedy soutěž studentů technických univerzit a dalších technických nadšenců, který pivovar pořádal v roce 2019. Na něj pak navázal technický vývoj expertů z Prazdroj ve spolupráci s partnery Unico.Ai a Sinop. „Cílem bylo vytvořit malý, na obsluhu i údržbu jednoduchý a přitom plně funkční výčep pro místa, kde by se klasický velký výčepní pult nevešel, ani nevyužil, protože tam není taková poptávka po pivu jako v klasických hospodách. Zkrátka aby jediná pěna v kavárnách nebyla jen ta v capuccinu“, doplňuje Šimon Pokorný, projektový manažer Prazdroje.

Finální řešení se inspirovalo technologií tankového piva, kterou Prazdroj začal prosazovat před více jak 26 lety. „Přímo ve výčepu je plastový pivní soudek s vakem. Funguje na stejném principu jako vak v pivním tanku – při čepování kompresor z vaku vytlačuje pivo, které tak vůbec nepřijde do kontaktu se vzduchem. Kromě toho je uvnitř i chlazení zaručující správnou teplotu piva. Barnie tak všechny komponenty ukrývá uvnitř designového obalu,“ vysvětluje Petr Kostlán, který měl technologický vývoj Barnieho v Prazdroji na starosti. Nový výčep je nenáročný na údržbu, celé pivní vedení je totiž bezsanitační. „Obsluha spolu s novým soudkem vždycky vloží i nové hadičky, díky čemuž je zachovaná čistota i maximální kvalita čepovaného piva,“ doplňuje Petr Kostlán.

Stejně jako u ostatních svých obalů dbá Prazdroj i u Barnieho na maximální šetrnost k přírodě. Proto jsou pivní soudky spolu s pivním vedením plně recyklovatelné. Pivovar jim navíc ve spolupráci s brněnským designovým studiem NAHAKU vdechne nový život – vyrábí z nich světla. „Z jednorázových plastových soudků jsme navrhli a vyrobili svítidla. Visí například v pražském Manifestu Smíchov nebo v britském Manchesteru. Aktuálně řešíme možnost sériovější výroby, aby byly dostupné pro širokou veřejnost,“ uvádí Josef Rozehnal z NAHAKU.

Ačkoliv je Barnie snadný na obsluhu, i u něj Prazdroj neslevuje ze svých standardů kvality. „Čistá a mokrá sklenice je základ, bez ohledu na to, z jakého kohoutu pivo teče. Ani Barnie není výjimkou. Proto i v kavárnách, stejně jako v hospodách, budeme školit obsluhu, aby dokázala pivo správně načepovat a naservírovat a hosté odcházeli s nejlepším zážitkem,“ říká Šimon Pokorný.

Prazdroj si od novinky slibuje, že podpoří zájem o pivo i v podnicích, kde prim hraje káva nebo víno. „V Česku je zhruba sedm tisíc kaváren a bister a vidíme v nich potenciál pro rozvoj prodeje. Zvláště pak ve větších městech se tento segment v posledních letech výrazně rozvíjí. Věříme, že pokud bude v nabídce skvěle načepované pivo, stane se vhodným doplňkem kavárenského sortimentu,“ dodává Šimon Pokorný. Pivní soudky pro Barnieho mají objem 10 litrů a pivovar v nich nyní nabízí svůj ležák Pilsner Urquell a také piva z minipivovaru Proud.

Zdroj a dokumentární foto: Plzeňský Prazdroj

 

22.9.2022 11.39, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, PR Članky

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

MINISTR NA KONTROLE PRODEJE VÁNOČNÍCH KAPRŮMINISTR NA KONTROLE PRODEJE VÁNOČNÍCH KAPRŮ
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Prosinec 2024
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5