7.2.2022 15.52, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
ČSÚ: V ČR vzrostly loni stavy skotu a drůbeže i produkce mléka
Tři nové publikace Českého statistického úřadu z oblasti zemědělské statistiky přinášejí podrobná data o chovu skotu, prasat a drůbeže v Česku v roce 2021. Stavy skotu se podle nich meziročně zvýšily o 1,4 %, výroba mléka o 1,3 %.
Počet prasat ve stejné době poklesl o 3,4 %. Stavy drůbeže narostly o 12,2 % a celková snáška konzumních vajec se zvýšila o 7,9 %. K 31. prosinci 2021 se stavy skotu meziročně zvýšily o 19,4 tis. kusů (+ 1,4 %), z toho počet krav se zvýšil o 14,3 tis. kusů (+ 2,6 %). Za rok 2021 dosáhla výroba mléka 3 222,9 mil. litrů, ve srovnání s minulým rokem se zvýšila o 1,3 %. Průměrná denní dojivost 24,43 litru vzrostla o 0,5 %. Na 100 krav se narodilo 100,3 kusů telat a odchovalo se 94,1 kusů telat (+ 1,0 %). Úhyn telat do 3 měsíců činil 6,2 % z počtu narozených (+ 0,1 %). Tržnost mléka byla 96,9 %. Výroba jatečného skotu se meziročně snížila na 164,8 tis. tun živé hmotnosti (- 0,1 %). Další podrobnosti přináší publikace Chov skotu – 2. pololetí 2021.
K 31. prosinci 2021 se počet prasat meziročně snížil o 52,6 tis. kusů (- 3,4 %), z toho počty prasnic klesly o 5,6 tis. kusů (- 6,1 %). Na 1 prasnici se v roce 2021 narodilo 32,2 kusů selat (- 1,8 %), odchovalo 28,8 kusů (- 1,8 %), úhyn selat z počtu narozených činil 10,7 %. Výroba jatečných prasat meziročně vzrostla o 2,0 % na 296,6 tis. tun živé hmotnosti. Další podrobnosti přináší publikace Chov prasat – 2. pololetí 2021.
Stavy drůbeže k 31. prosinci 2021 se meziročně zvýšily o 2 796,0 tis. kusů (+ 12,2 %), z toho stavy nosnic byly nižší o 493,2 tis. kusů (- 8,7 %). Celková snáška konzumních vajec dosáhla od počátku roku 1 735,1 mil. kusů, což představovalo meziroční zvýšení o 7,9 %. Průměrná snáška na 1 slepici činila 311,9 kusů vajec. Výroba jatečné drůbeže se snížila o 0,8 % na 257,3 tis. tun živé hmotnosti. Další podrobnosti přináší publikace Chov drůbeže – 2. pololetí 2021.
ČSÚ, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
7.2.2022 15.52, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy