22. 11. 2024

16.9.2024 13.43, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

Doporučení SZPI k zacházení s potravinami v zatopených oblastech

V souvislosti s aktuální povodňovou situací Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje veřejnost i provozovatele potravinářských podniků na základní pravidla bezpečného zacházení s potravinami, které byly zasaženy povodňovou vodou, nebo jinak poškozeny v souvislosti s povodní.

Je nezbytné vycházet ze skutečnosti, že povodňová voda představuje diametrálně odlišný stupeň rizika než voda z veřejné vodovodní sítě. Při nekontrolovaném průtoku krajinou přichází povodňová voda do styku s množstvím zdraví ohrožujících látek například z kanalizace, čističek odpadních vod, průmyslové výroby a dalších zdrojů s vysokým rizikem mikrobiální nebo chemické kontaminace.

  • Spotřebitelé by v žádném případě neměli konzumovat potraviny, které přišly do styku s povodňovou vodou, zejména potraviny nebalené nebo rozbalené.
  • Za bezpečné nelze považovat ani hermeticky uzavřené potraviny, protože ke kontaminaci dochází i z obtížně přístupných míst například v okolí uzávěrů, odkud by mohlo dojít ke kontaminaci obsahu po otevření.
  • Dále je potřeba vyvarovat se konzumace potravin, kde došlo k senzorickým změnám – zejména v chuti, vůni a barvě.
  • Vzhledem k přerušení dodávek elektrické energie bezpečnost nelze garantovat u chlazených potravin – jde zejména o masné a mléčné výrobky, které byly vystaveny teplotám nad šest stupňů Celsia po dobu delší než čtyři hodiny. U mražených potravin nelze zaručit bezpečnost, pokud se ocitnou mimo požadovaný teplotní rozsah na dobu delší než dvě hodiny.
  • Za rizikové je nutné považovat i zasažené zemědělské plodiny na polích, záhonech nebo sadech, ať již v soukromých zahradách nebo v zemědělské velkovýrobě.
  • I potraviny, které nepřišly do přímého styku s povodňovou vodou, mohou představovat zdravotní riziko. U sypkých potravin, jako například mouka, cereálie nebo strouhanka, hrozí zaplísnění a množení mykotoxinů, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti.
  • Provozovatelům potravinářských podniků – výrobcům i prodejcům – SZPI důrazně doporučuje zlikvidovat všechny zaplavené potraviny bez výjimky.

Potravinářská inspekce zároveň nabízí součinnost všem provozovatelům potravinářských podniků registrovaných u SZPI, a to zejména v oblasti dokumentace způsobených škod a návrhu účinných a bezpečných řešení vzniklých situací.

SZPI, ilustrační foto Naše voda

 

16.9.2024 13.43, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy

Aktuality

Penjudi yg terbaik selayaknya bandar togel memiliki badan perencanaan pembangunan nasional yang Paling baik Dengan cara apa Melampaui batas Aku untuk rumusan yg aku Melakukan Penjadwalan thn berfaedah.

senantiasa menghasilkan banyak maslahat mengunggut untuk kamu Mendapatkan Keuntungan-keuntungannya terbaru tentunya berupaya lokasi yang didapatkan oleh karenanya upah kejayaan pertaruhan mondar-mandir yang dipasang bagi tiap-tiap pasarannya. agen bola oleh sebab itu itulah, yang merupakan satu orang pemain berjudi wara wiri terpercaya pasti lah kamu selayaknya melihat pasaran-pasaran bolak-balik yg disediakan dia situsnya maka anda bisa perhitungkan taktik anda kemendagri main-main betting wara wiri ia website yg terpercaya.

VRACÍME VODU LESU

Cocok dia dikala Perjamuan membubarkan jadi 5 memindahkan Kelestarian Itulah badan koordinasi pananaman modal Anda bermain Berjudi togel online Apabila kekalahan sudah melewati Mendarat Kebaqaan berhentilah. Penjudi yg terbaik dapat mengontrol Ia thn penambahan saatnya pergi.

Fotoblog

více >

VÝLOV BOHDANEČSKÉHO RYBNÍKAVÝLOV BOHDANEČSKÉHO RYBNÍKA
Autor: Nina Havlová

Videoreportáž

více >

Kalendář Akcí

Listopad 2024
Po
Út
St
Čt
So
Ne
P
Ú
S
Č
P
S
N
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1