8.10.2014 16.01, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony
Festival Znojemský hrozen obohatí odborný seminář pro minipivovary
Letošní, v pořadí již 16. ročník mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen uspořádá pro představitele minipivovarů odborný seminář. Informoval o tom dnes Josef Vacl ze společnosti PORT.cz.
V rámci uvedeného semináře se mimo jiné uskuteční prezentace Mikrobiologie v minipivovarech, kterou přednese Dagmar Matoulková z Vúzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS) Posluchači budou uvedeni do problematiky mikrobiologie pivovarského provozu. V příspěvku budou prezentovány především technologicky důležité vlastnosti pivovarských kvasinek a mikrobiálních kontaminant surovin, meziproduktů a piva.
S výsledky unikátního a prozatím nejrozsáhlejšího dotazníkového šetření mezi minipivovary a obcemi a městy na téma minipivovary jako příležitost pro cestovní ruch vystoupí v další části semináře i Josef Vacl, ve třetí část semináře pak prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň příspěvek na téma Netradiční druhy piv, technologické postupy a chmelení.
„Dynamický až překotný rozvoj minipivovarů vyžaduje, aby pivovarníci byli neustále konfrontováni s nejnovějšími trendy v v jejich oboru a současně měli možnost se seznámit s novinkami, které jim co nejvíce usnadní jejich podnikání ve vysoce konkurenčním prostředí.,“ konstatuje Šuráň. „Věřím, že seminář se svým zaměřením a obsahem bude pro ně nesporně zajímavý i přínosný a navíc jsme se rozhodli, že účast na něm bude pro členy i nečleny našeho svazu bezplatná,“ dodal prezident svazu. V panelu pro následnou diskusi budou kromě přednášejících přítomni a na otázky odpovídat i ředitel VÚPS Karel Kosař nebo František Frantík z téže instituce a zároveň šéfredaktor odborného měsíčníku Kvasný průmysl.
V rámci festivalu se uskuteční i slavnostní vyhlášení výsledků již pátého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS – PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2014. Vyhlašovatelem soutěže je společnost PORT spol. s r. o., odborným garantem je VÚPS. Představitelé vítězných pivovarů převezmou ocenění za nejlepší piva ve třech soutěžních kategoriích při slavnostním zahájení festivalu 16. října 2014.
Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
8.10.2014 16.01, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony