28.6.2018 9.02, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy
Loňská produkce ryb byla největší za posledních 20 let
Loňská produkce ryb byla největší za posledních 20 let. Meziročně se zvýšila o 3,5 procenta na 21.685 tun. Informovalo o tom na základě údajů Rybářského sdružení ČR zpravodajství ČTK.
Podle ředitele organizace Michala Kratochvíla jde ale spíše o souběh okolností, protože některé rybníky se vylovují po více letech, takže se loni mohl sejít výlov větších rybníků. Letos ředitel očekává pokles produkce kvůli suchu, v některých rybnících například na Blatensku nebo na Klatovsku chybí podle něj třetina vody.
Nejvíce se tradičně loví kaprů, jejichž produkce loni vzrostla meziročně o půl procenta na 18.460 tun. Více než polovina ryb se vyváží do ciziny. Jak uvádí statistiky a potvrzuje i Kratochvíl, většinou tržní produkce osciluje mezi 20.000 a 21.000 tunami ryb. Loňské výsledky jsou překvapivé, protože bylo loni stejně jako letos sucho. „Na jižní Moravě se to pomalu mění v polopoušť, ale to je věc, která je běžně známá, mluví se o ní každý den, jen se to moc neřeší,“ uvedl Kratochvíl.
Kromě sucha trápí rybáře predátoři jako kormoráni nebo vydry. Celkové údaje o loňských ztrátách však ještě nemají. Mají také méně rybího plůdku, jak kvůli suchu, tak kvůli predátorům. Nakupují ho tak i v zahraničí. Produkční rybníky musí být podle Kratochvíla využívané na 100 procent. „Pokud by hlavní rybník měl méně ryb, tak by tam byl obrovský problém – množily by se tam ostatní nežádoucí ryby,“ vysvětluje. Mezi ně pak patří i například nepůvodní invazní druh karase stříbřitého.
Ryby podle něj mají v teplém počasí větší přírůstky, ale pouze pokud mají dostatek kyslíku a vody, jinak se nemůžou přikrmovat. Letos tak kvůli suchu rekordní výlovy nečeká.
Loni také vzrostla o 100 tun produkce lososovitých ryb a o 180 tun býložravých ryb, jako jsou amuři nebo tolstolobici.
Zdroj: ČTK, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
28.6.2018 9.02, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy