17.3.2021 9.35, Rubrika: Rybářství a rybníkářství
Ministerstvo zemědělství doporučuje: Dopřejte si kapra i na jaře
V Česku se dlouhodobě nedaří zastavit zvyšující se míru obezity u dospělých i dětí, stejně jako neustále stoupající počet případů ischemické choroby srdeční. Jak přitom uvádí březnový elektronický bulletin „Zprávy z Ministerstva zemědělství“, jednou z možností, jak tyto negativní trendy omezit, je jíst více sladkovodních ryb.
Ty totiž nepochybně prospívají našemu zdraví, a to především díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Odborníci na výživu doporučují jíst sladkovodní ryby minimálně dvakrát týdně. Rybí maso obsahuje „zdravé tuky“, i ta nejtučnější ryba má však většinou méně tuku než libové maso. Rybí tuk je velmi zdravý, což věděly i naše babičky, které jím léčily nejednu nemoc. Obsahuje složky, které napomáhají zvyšovat množství šedé hmoty v mozku. Rybí maso pozitivně ovlivňuje kvalitu pokožky i vlasů, chrání zrak, působí proti vzniku ekzémů či pomáhá při zánětech kloubů. Řada odborných studií také prokázala, že lidé, kteří jí ryby pravidelně, méně často trpí depresí. Zanedbatelný není ani kladný vliv při prevenci obou typů cukrovky, výrazněji u cukrovky II. typu, nezávislé na inzulínu.
Pokud jde o obsah tuku, sladkovodní ryby s nízkým obsahem tuku (do 2 %) jsou štika, candát a okoun. Středně tučné ryby (2 až 10 % tuku) jsou kapr, pstruh a sumec. K tučným rybám (více než 10 % tuku) patří úhoř. Kapr je tedy mezi středně tučnými rybami, je však nutné upozornit, že množství tuku v kapřím mase závisí například na jeho stáří či způsobu výživy. Kapří maso je méně tučné než například libové hovězí maso. U hovězího činí obsah tuku na 100 gramů masa v průměru 8,7 gramu, u vepřového 26,4 gramu, u kuřecího 4,7 gramu, u kapra je to ale jen 3,3 gramu na 100 gramů masa.
Konzumace ryb v tuzemsku je v současnosti nízká a zaostává daleko za evropským průměrem. Každý Čech sní 4,2 kilogramy rybího masa za rok (1,3 kg sladkovodních a 2,9 kg mořských ryb), zatímco průměr EU za stejné období je 24,3 kilogramy na osobu. Největším konzumentem ryb a mořských produktů v rámci EU je Portugalsko, kde spotřeba dosáhla 57 kilogramů. O tuzemské ryby je v zahraničí velký zájem, protože jsou vysoce kvalitní. Mají totiž kvalitnější svalovinu, což je dáno tradičním způsobem chovu. Produkce kapra v rybnících je založená na přirozené potravě, zejména na zooplanktonu a bentosu doplňované obilovinami jako energetickým zdrojem. Například některé mořské ryby se chovají v klecích, kdy jako jediný zdroj potravy dostávají granulované krmivo, kvalita svaloviny je pak oproti českým rybám o něco nižší.
Kdo má zájem o nákup čerstvých ryb, najde potřebné informace na: Ochutnejte ryby z Vašeho regionu | RybaNaTalíř.cz (rybanatalir.cz)
MZe, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
17.3.2021 9.35, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy, Hlavní zprávy