16.4.2024 11.11, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
Národní zemědělské muzeum zve na sobotní Bylinkový den
Které rostliny mají léčivou moc a které se používají pro barvení nebo výrobu tkanin? Jaký plevel je jedlý? Jak chutná prosné pivo uvařené podle tři tisíce let starého receptu? Odpovědi na tyto otázky a další zajímavosti čekají návštěvníky Bylinkového dnu v sobotu 20. dubna v Národním zemědělském muzeu v Praze (NZM).
Muzeum a muzejní dvůr budou pro návštěvníky otevřeny od 10 do 17 hodin. „V sobotu bude možné během zážitkových workshopů a přednášek k bylinám nejen přivonět, ale poznávat jejich vlastnosti takřka všemi smysly,“ zve na akci generální ředitel NMZ Zdeněk Novák. V 11 hodin se na muzejní zahradu nastěhuje čmeláčí úl, který přichystal spolek Čmeláci PLUS. Během malé slavnosti zástupci spolku povypráví o významu čmeláků v přírodě, co znamenají pro medonosné rostliny a také co pro ně můžeme udělat my.
Jak chutná omáčka ze šťovíku a co vařily naše prababičky? To zájemcům na oblíbeném workshopu bylinkové vaření prozradí kuchaři ze Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Letos se bude vařit bylinková polévka s nočky a sedmikráskou, kuřecí krokety s mátou a tymiánem, šťovíková omáčka k rybě a císařské kostky s meduňkou přelité šodó s mátou peprnou.
Kolik proutí potřebujeme na ručně pletený košík? To vysvětlí během dílny pletení košíků mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje Petr Král z Mělníka. Povypráví také o historii košíkářství u nás. Z workshopu si zájemci odnesou pro život praktickou dovednost a na sběr bylinek malý košík. Květiny tematicky inspirovaly také další dílnu výroby ze skla. Pod odborným vedením sklářky Jitky Havlíčkové si děti ze skla vyrobí heřmánkový náhrdelník nebo kopřivové náušnice.
Na cestu od zasazení semínka až po hotový výrobek se vydají zájemci o workshop hrátky se lnem se Spolkem archaických nadšenců ze Sebranic. Děti i dospělí budou moci nahlédnout do celého dlouhého procesu zpracování lnu – jeho lámání, česání i předení. Na místě bude také tkadlena, která dětem připomene, jak náročné to bylo pro Krtečka, než ke kalhotkám přišel. Minulost i současné trendy zpracování této velmi užitečné rostliny představí vědecko-výzkumná společnost Agritec.
Návštěvníci budou mít také jedinečnou možnost ochutnat prosné pivo uvařené dle původní staré receptury. O zajímavém nálezu tři tisíce let starého bronzového vědra s pozůstatky většího množství bylin, a to především prosa, povypráví zástupci z Východočeského muzea v Pardubicích. Vědecký tým sestavil na základě rozboru obsahu vědra starou recepturu a podle ní nyní Pivovar Bohdaneč připravuje svrchně kvašené bylinkové pivo s názvem Sluneční bárka.
Voňavé tvoření čeká účastníky zážitkových workshopů tvoření z bylin – obohatit své dovednosti mohou přípravou přírodního bylinkového mýdla a na zlepšení imunity v aprílovém počasí si připravit léčivou tinkturu z bylinek podle vlastního výběru nebo smolné masti z pryskyřice a jehličí, která pomáhá na špatně se hojící rány. Na únavu nebo zlepšení problémů se spánkem pomůže v kapse nebo pod polštářem schovaný voňavý bylinkový pytlíček a pro potěchu oka veselý květináč na okno nebo parapet.
Že i byliny známé jako plevel mohou být krásné a jedlé, prozradí workshop, který blíže představí tři druhy – ptačinec, kopřivu a heřmánek a možnosti jejich využití. Nejen děti ocení kreativní dílny, kde si pomocí přírodních barev nabarví látku, nabatikují tašku nebo ubrousek nebo si vyrobí magnet se sušenými květy. A jaké bylinky patří do tradičního francouzského svazku bouquet garni? S tím poradí lektorstvo z Botanické zahrady České zemědělské univerzity.
Během přednášek s odborníky z výzkumných institucí z oblasti zemědělství budou k ochutnání různé druhy naklíčených bylin. Návštěvníci se dále dozví například o fenoménu zvaném levandule a také jaké květy léčivek jsou jedlé.
Jak funguje hydroponické pěstování a jak chutnají bylinky, které takovým způsobem vyrostou? Pod vedením lektorů GreeenTech si to bude možné vyzkoušet a bylinky si pak při další návštěvě muzea odnést domů. Zároveň budou k zakoupení hydroponicky vypěstované mikrobylinky – ředkvička, koriandr nebo hořčice.
Na muzejním dvorku bude k prohlédnutí výstava o chilli papričkách, kterou zapůjčí Botanická zahrada FTZ České zemědělské univerzity. Návštěvníci si budou moci zakoupit sazenice tradičních i méně známých rostlin, sušené bylinky, čaje, oleje, bylinné sirupy, koření a mnohé další bylinné výrobky.
Akce Bylinkový den se v Národním zemědělském muzeu koná již pošesté. Letošnímu ročníku udělil záštitu ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.
Datum a místo konání:
sobota 20. dubna, Národní zemědělské muzeum, Praha 7, Kostelní 44
Vstupné na akci: (platí pro vstup do celého muzea)
dospělí 100 Kč
děti od 3 let, senioři nad 65 let a studenti 50 Kč
Přístupnost
Celodenní akce je vhodná pro všechny věkové kategorie. Workshopy jsou vhodné pro dospělé nebo děti s doprovodem, v kompletním programu je uvedeno případné věkové omezení.
Přihlášení na workshopy:
Na některé workshopy je omezená kapacita a možnost zakoupit vstupenky online, na jiné rezervace v den konání akce přímo na místě. Kompletní program naleznete zde, více na www.nzm.cz
NZM, ilustrační foto (výhled ze střechy NZM) Naše voda – Nina Havlová
16.4.2024 11.11, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách
Aktuality
Hracholusky se napouští na zimní hladinu, byla níže kvůli opravě
Akt. 29.11.2024 15.30Rubrika: Přehrady a vodní díla
Vlašák od Volaříka šampionem Salonu vín 2025
Akt. 29.11.2024 13.52Rubrika: Nápoje a voda v potravinách