6.6.2023 16.56, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Pivovary chystají na léto nové variace piv
Léto se blíží a pivovary se chystají na svoji hlavní sezonu. Vedle tradičních ležáků a výčepních piv roste v létě výrazně konzumace ochucených piv, a to jak těch nealkoholických, tak tzv. pivních mixů s nízkým obsahem alkoholu.
Obliba ochucených piv přitom roste dlouhodobě, a na rozdíl od klasických ležáků je více pijí ženy a mladší generace. S rostoucím zájmem konzumentů se rozšiřuje také spektrum nabízených příchutí – od tradičních jako je citron, grep, bezový květ, jablko nebo švestka, k více exotickým jako je brusinka, rozmarýn nebo yuzu. K dostání jsou i kombinace více příchutí.
Obliba ochucených piv, těch nealkoholických i s nízkým obsahem alkoholu (beer mixy s obsahem alkoholu cca 2 %) roste dlouhodobě, vloni tato kategorie představovala 8 % lokální produkce piva. Celková produkce nealko a ochucených piv dosáhla 1,3 mil. hl, což je meziročně o 13 % více, a historicky zatím nejvyšší objem. Mezi oblíbené příchutě ochucených piv patří citrusové (grep, citron nebo pomeranč), lesní plody (malina, borůvka nebo ostružina), ale také na bázi tradičního českého ovoce jako je jablko, hruška či švestka. Vybrané novinky pro letošní letní sezonu představil Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) v rámci svého projektu „Kde se pivo vaří“.
„Zákazníky letos čekají nové příchutě, ale také ochucená piva s nižším obsahem cukru nebo úplně bez přidaného cukru. Pivovary tak vycházejí vstříc trendu zdravého životního stylu spotřebitelů. Ochucená piva jsou kvalitní alternativou pro dospělé konzumenty, protože na rozdíl od jiných slazených nápojů neobsahují zpravidla žádná umělá sladidla, barviva nebo konzervanty,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka ČSPS. Projekt ČSPS „Kde se pivo vaří“ oslavuje současné české pivovarnictví. Je rozdělený do několika témat, v nichž se představují zajímavé osobnosti, příběhy, projekty a trendy v oboru.
ČSPS, ilustrační foto Naše voda
6.6.2023 16.56, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy
Aktuality
Obyvatelé části Plzně mají mít letos kanalizaci a vodovod za 120 mil.
Akt. 15.1.2025 15.16Rubrika: Vodovody a kanalizace
ČZU zakládá centrum pro výzkum biologických invazí v lesích
Akt. 15.1.2025 11.42Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě