15.3.2024 11.19, Rubrika: Rybářství a rybníkářství
Plzeň podruhé otevře městské sádky pro velikonoční prodej ryb
Plzeň letos potřetí otevře městské sádky pro velikonoční prodej ryb. Na Škaredou středu a Zelený čtvrtek 27. a 28. března mohou lidé přijet mimořádně i autem k sádkám u rybníka Košinář, kde budou od 10:00 do 17:00 v nabídce kapři, líni, amuři i několik štik a sumců. Od 4. dubna pak na novou tradici naváže druhou sezonou pravidelný prodej čerstvých ryb každý čtvrtek od 14:00 do 16:00 až do konce října. ČTK to dnes řekl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN). Ceny velikonočních ryb budou stejné jako loni.
„Kádě s rybami na prodej vídáme v ulicích obvykle jen před Vánoci. Ale stejně jako na vánoční, tak i na velikonoční stůl patří čerstvá ryba. Je totiž spjata s předvelikonočním půstem. Tuto tradici, která vymizela, v Plzni obnovujeme třetím rokem,“ řekl Tolar. Tradice prodeje velikonočních ryby ve městě vymizela v 70. letech minulého století. Podle křesťanských tradic by mělo být na stole do Bílé soboty postní jídlo, nejčastěji to bývala ryba.
Ryby, které si Plzeňané na velikonoční stůl v sádkách koupí, budou čerstvě vylovené. „Vylovíme je několik dní předem v jednom z městských rybníků. Velikonoční prodej není samozřejmě tak silný jako vánoční, ale postupně lidi učíme. Před Velikonocemi se prodají tak čtyři metráky ryb,“ řekl vedoucí vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar.
Za kilogram kapra a amura zaplatí lidé 120 korun, za lína 150 korun, kilogram sumce a štiky stojí 280 korun. Kuchání s odstraněním ploutví, šupin, případně stahování vyjde na 80 korun. Letos poprvé mohou zákazníci zaplatit také kartou.
Od dubna do konce června naváže pravidelný čtvrteční prodej ryb na sádkách. „Začali jsme s tím loni a chodilo pravidelně několik zákazníků. Lidé si musí zvyknout, že taková možnost tady přes léto jednou za týden je,“ řekl Gregar. Také při čtvrtečních prodejích lidé dostanou v městských sádkách čerstvě nachytané ryby, které rybáři vyloví v některém z rybníků dva dny před prodejem. Čtvrteční prodeje skončí na konci října, pak se už městští rybáři připravují na podzimní výlov a předvánoční prodej ze sádek.
V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu poblíž hlavního náměstí. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji. V městských sádkách se ryby na vánoční stůl prodávají víc než 20 let.
Zdroj: ČTK, ilustrační foto
15.3.2024 11.19, Rubrika: Rybářství a rybníkářství