4.9.2018 8.53, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
I přes rekordní teploty spotřeba piva v hospodách stagnovala
I přes tropická vedra v červenci spotřeba čepovaného piva v pohostinských zařízeních nerostla. Informovalo o tom zpravodajství ČTK s tím, že při teplotách přes 30 stupňů lidé pijí méně piva.
Tuzemské pivovary zvýšily v červenci export o 29 procent v porovnání s loňským sedmým měsícem. Celkový výstav piva stoupl meziročně o šest procent, tuzemský výstav zůstal stejný jako loni. Hlavním tahounem v červenci byly ležáky, jejichž výstav vzrostl o pět procent, vyplývá z interních statistik Českého svazu pivovarů a sladoven. Tropická vedra však v červenci zapříčinila podle svazu stagnaci ve spotřebě čepovaného piva v pohostinských zařízeních, protože při teplotách přes 30 stupňů lidé pijí obecně méně. „Alkoholické nápoje pijí až večer, když se trochu ochladí. A vzhledem k tomu, že některé venkovní zahrádky, zejména ve větších městech, zavírají v deset hodin večer, lidé toho tolik nevypijí. Ze zkušenosti víme, že ideální je spíše chladnější počasí pod 25 stupňů,“ uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Růst v červenci zaznamenal výstav piv v lahvích (+ 2 procenta) a také v plechovkách (+ 9 procent), který prakticky kontinuálně roste třetím rokem po sobě. O 18 procent vzrostl i výstav piva v minisoudcích, z pohledu hektolitrů jde však o malé množství.
Zdroj: ČTK, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
4.9.2018 8.53, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Statistiky a kauzy