22.6.2014 10.59, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákony
Rybářské slavnosti v Blatné: Kulinářská osvěta i připomínka tradic
Patrně největším přínosem letošního 5. ročníku Rybářských slavností v Blatné byla praktická ukázka toho, jaké pokrmy lze připravit z tuzemských sladkovodních ryb. Dokazuje to i reportáž redakce portálu Naše voda, která se slavností v Blatné zúčastnila.
Slavnosti zahájil rybářský průvod končící na nádvoří vodního zámku Blatná, včetně tradičního rituálu požehnání blatenským vodám na zámeckém mostu (viz ilustrační foto). Celá řada stánků pak nabízela celou řadu obecně nepříliš známých pokrmů z ryb, přičemž největším hitem byly (ne zas tak docela neznámé) kapří škvarky. Největší zájem návštěvníků pak vzbuzovaly ukázky správných kulinářských postupů při úpravě ryb v podání kuchaře Petra Stupky, což jistě svědčí o tom, že osvěta v této oblasti má u nás velké rezervy.
Rybářské slavnosti měly letos velmi bohatý doprovodný program, a neztratily se v něm ani děti. Ty se jednak mohly účastnit rybářských závodů na zámeckém rybníku Naděje, ale i různých znalostních testů či divadelních představení s vodnickou tématikou.
Záslužná akce organizovaná především společností Blatenská ryba se určitě vydařila, i když rezervy lze vždy najít. Například v avizovaném prodeji živých ryb, neboť nabídka zahrnovala pouze prodej kaprů a candátů. Vyšší účasti také zřejmě zabránilo poněkud necitlivě zvolené vstupné 150 korun na osobu – redakce na místě zaznamenala mnoho možných návštěvníků, kteří by se rádi slavností zúčastnili, ale výše vstupného je nakonec od návštěvy odradila.
Fotoreportáž z akce si můžete tradičně prohlédnout na facebookové verzi portálu Naše voda, redakce také připravuje z blatenských rybářských slavností krátké video.
Naše voda – Petr Havel, foto Naše voda – Nina Havlová
22.6.2014 10.59, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka, Podnikání s vodou a zákonyAktuality
Dobrovolní hasiči z Jílového u Prahy mají novou hasičskou zbrojnici
Akt. 27.11.2024 13.56Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
Perspektivy původní populace tisu červeného v širší oblasti Podyjí
Akt. 27.11.2024 13.55Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě