8.9.2015 10.04, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství
Rybí maso brzdí negativní vliv kadmia
Podle vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích má konzumace masa ryb příznivý vliv na přítomnost nebezpečného kadmia v lidském těle. Připomíná to týdeník Zemědělec.
Vědci zjistili, že buňky vykázaly vyšší procento přežití, pokud zároveň byly vystaveny také účinkům polynenasycených mastných kyselin, především kyselině eikosapentaenové a dokosahexaenovové. Obě jsou nejsilněji zastoupeny v rybím mase. Protizánětlivé a antioxidační účinky polynenasycených mastných kyselin, včetně kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenovové, jsou známé a běžně využívané například při léčbě srdečně cévních nebo autoimunitních onemocnění. Na úrovni základního výzkumu však nyní na fakultě rybářství prokázali jejich pozitivní vliv na stav buněk vystavených jednomu z nebezpečných těžkých kovů.
„Kadmium se do prostředí dostává průmyslovou kontaminací a přijímáme ho například vodou,“ říká Pavla Linhartová, vedoucí výzkumu. „Zajímavé je, že rybí maso je v případě zamoření vod významným prostředníkem, kterým se kadmium dostává do lidského těla. V tom je určitý paradox – může tento jed do těla dostat, ale na druhou stranu nyní víme, že může také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu,“ dodává.
V našem prostředí není sice přítomnost kadmia ve vodách, tedy ani v rybách nijak výrazně zastoupena, například ale Japonsko se s tímto problémem potýká už déle než půl století. U obyvatel této země byl obsah tohoto těžkého kovu v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě. Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů, například blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.
Kadmium je těžký kov klasifikovaný jako kancerogenní látka Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny, játra, a jsou považovány za neurotoxické látky.
Zdroj: Zemědělec, foto Naše voda – Nina Havlová
8.9.2015 10.04, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářstvíAktuality
Obyvatelé části Plzně mají mít letos kanalizaci a vodovod za 120 mil.
Akt. 15.1.2025 15.16Rubrika: Vodovody a kanalizace
ČZU zakládá centrum pro výzkum biologických invazí v lesích
Akt. 15.1.2025 11.42Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě