22.12.2020 10.30, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě
V Americe vyvinuli vertikální pěstování, šetří místo i vodu
Jak vypadá zemědělství budoucnosti? Start-up Plenty z amerického San Franciska využívá vertikální pěstování, při němž plodiny rostou na vnitřních svislých stěnách. Podle firmy je díky tomu pěstování rychlejší a v porovnání s běžnými způsoby farmaření spotřebuje méně než jedno procento půdy a necelých pět procent vody.
Díky vnitřním uměle vytvořeným podmínkám není růst plodin ovlivňován změnami počasí a není proto třeba rostliny ošetřovat žádnými chemickými prostředky proti plísním či škůdcům. Ideální podmínky pak také zajistí podstatně rychlejší dobu, jež je k vypěstování potřeba, přičemž podle autorů Plenty lze rostliny sklízet už deset dní po jejich vysetí.
Zatím v Plenty pěstují pouze listové plodiny, jako je salát, rukola či kapusta. Přičemž například u salátu je cena jednoho asi 130 gramového balení 4,99 dolarů, tedy necelých 110 korun českých. V budoucnu pak farma díky spolupráci s firmou Driscoll’s plánuje vertikálně pěstovat také jahody. „Naše mise je přinášet zákazníkům co nejchutnější jídlo a zároveň snižovat dopad na životní prostředí,“ uvedl spoluzakladatel firmy Nate Storey. Podívejte se na video o projektu zde.
Originál článku na: https://pozitivni-zpravy.cz/farma-kde-salaty-rostou-na-zdech-v-americe-vyvinuli-vertikalni-pestovani-setri-misto-i-vodu/, ilustrační foto (salát) Naše voda
22.12.2020 10.30, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony, Ze světa