6.4.2022 10.55, Rubrika: Rybářství a rybníkářství
V Plzni budou prodávat velikonoční ryby na sádkách
Tradici ryb na velikonočním svátečním stole chce obnovit Plzeň. Před Velikonocemi proto otevře své městské sádky a nabídne k prodeji kapry, amury či štiky. Prodávat se budou na Škaredou středu 13. dubna a na Zelený čtvrtek 14. dubna a po dobu prodeje bude možné dojet k areálu sádek v rekreační oblasti u rybníka Košináře nejen na kole, ale výjimečně také autem. Magistrát o tom dnes informoval v tiskové zprávě.
„Pro svoji vánoční rybu si na městské sádky dojde každý rok několik set lidí. Ryba na velikonočním stole má ale zřejmě ještě delší tradici než ta na stole vánočním. Tuto tradici bychom chtěli oživit,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Tradice velikonoční ryby jako postního jídla podle něj už téměř vymizela, ještě v 70. letech minulého století se ale ryby z kádí prodávaly. „Prodej ryb byl vždy atrakcí hlavně pro děti a my bychom tuto velikonoční tradici chtěli postupně oživit,“ řekl Vozobule.
V kádích na městských sádkách budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři i několik štik a sumců. Cena ryb začíná na 110 korunách za kilogram kapra či amura, cena za lína je 150 korun, za sumce lidé zaplatí 250 korun a za štiku 280 korun za kilogram. Zájemci si mohou na místě nechat ryby vykuchat i zbavit šupin a ploutví, řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství městské organizace Správa veřejného statku Martin Gregar.
V Plzni se ryby podle magistrátu prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu v centru města. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.
Zdroj: ČTK, ilustrační foto
6.4.2022 10.55, Rubrika: Rybářství a rybníkářství