23.11.2011 15.31, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství
Vědci z jihu Čech vyvinuli „léčivého“ kapra
Vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vyvinuli krmivo pro kapry, po němž je maso této ryby zdravější. Informuje o tom aktuální vydání týdeníku Týden.
Příznivé účinky jeho konzumace na nemoci srdce a hojení ran potvrdili i experti z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. „Superkapr“ by měl být k dostání už letos o Vánocích, naplno ale chov odstartuje až příští rok. „Podle závěrů klinické studie vypracované IKEM měli pacienti, kteří konzumovali tohoto kapra, o 30 procent lepší laboratorní výsledky než pacienti na klasické dietě. Výsledkem tak byly lepší parametry hojení ran a hodnoty tukového spektra,“ uvedli zástupci školy na webu omega3kapr.cz. Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin v mase kaprů pomáhá také při snižování cholesterolu, má pozitivní vliv při poruchách srdečního rytmu, schizofrenii a problémech s pamětí.
Za úspěchem jihočeského kapra je speciální krmná směs na bázi rostlinných olejů, ale také technologie zpracování masa. Maso pak má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin, a strávníci tak do sebe dostanou zdraví prospěšné látky přirozenou cestou namísto polykání tobolek. Badatelé už svůj výzkum opatřili patentem. Účinky byly testovány letos na podzim na dobrovolnících z řad pacientů Lázní Poděbrady, kteří se zde léčili po operaci ischemické choroby srdeční. Ti dostávali během čtyřtýdenního lázeňského pobytu dvakrát týdně 200 gramů kapřích filet.
Zdravější kapr by měl být k dostání už letos na Vánoce za cenu 85 až 95 korun za kilo. Cena je asi o pětinu vyšší než u běžného kapra.
http://www.tyden.cz/rubriky/relax/apetit/vedci-z-jihu-cech-vyvinuli-leciveho-kapra_218083.html
23.11.2011 15.31, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářstvíAktuality
Jihlava bude mít za rok nový vodojem, zlepší zásobování vodou
Akt. 22.11.2024 15.22Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Do vodohospodářské infrastruktury Ostrava investovala přes 800 mil.
Akt. 22.11.2024 15.20Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě