3.9.2014 16.17, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony
Víme první: Japonští a čeští výzkumníci přečetli genom chmele
Kultovní tuzemská hospodářská plodina chmel patří od tohoto týdne mezi několik málo plodin, u nichž je plně znám jejich genetický kód. Informoval o tom dnes v Praze Hiroo Matsui z japonské společnosti Suntory.
Oficiální informace o tom byla podle jeho údajů na odborných internetových serverech zveřejněna v úterý 2. září, samotný výzkum genomu chmele trval zhruba tři roky. Nesmazatelnou stopu v něm přitom zanechali i naši výzkumníci. Jako první na světě totiž popsalo genom chmele inovační centrum pivovaru Suntory ve spolupráci s Chmelařským institutem s.r.o., Žatec, za asistence dalších dvou výzkumných společností. Komplexní popis DNA chmele přitom podle jednatele Chmelařského institutu Jiřího Kořena poskytuje podrobné informace pro šlechtění chmele a napomůže při vývoji ještě chutnějšího piva.
Při analýzách japonské odrůdy Shinshu Wase pěstované v Japonsku a japonského planého chmele bylo popsáno také DNA české odrůdy chmele Žatecký poloraný červeňák. Při porovnání genomu všech tří druhů chmele bylo přitom zjištěno více než 10 milionů rozdílných sekvenčních změn, které ovlivňují vůni chmele nebo růst rostliny.
Naše voda, foto Naše voda – Nina Havlová
3.9.2014 16.17, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony