6.11.2011 13.10, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Komentář týdne
Víte to? Tuzemská legislativa umožňuje vyrábět vodku z náhražek
Možná i proto, že vodka v minulosti v ČR nepatřila k zásadně významným tradičním tuzemským alkoholům, umožňuje dosud tuzemská legislativa vyrábět tento výrobek za použití jiných než tradičních receptur. Portálu Naše voda to potvrdilo několik zástupců obilních lihovarů.
To v praxi znamená, že někteří naši výrobci vodky produkují výrobky za použití náhradních surovin, konkrétně melasy. Vodka je přitom tradiční pití především ve skandinávských a ruských zemích. V zemích jejího původu je ovšem možné tento výrobek nazývat vodkou pouze tehdy, je li vyrobena z obilného lihu (vyjma Polska, kde je pro specifický druh vodky možné použít líh z brambor), čili z kvalitních zemědělských prvovýrobků. V České republice je to ale jinak. V 50. letech minulého století se totiž prosadilo politické rozhodnutí, jehož cílem bylo podpořit výrobu lihu v takzvaných„průmyslových lihovarech,“ tedy lihovarech vyrábějících líh z melasy na úkor zemědělských lihovarů. To mělo za následek postupný nedostatek obilného lihu a nahrazování tohoto lihu za líh melasový i při výrobě tradiční vodky. Díky tomu nemají některé tuzemské vodky stejné parametry jako v okolních zemích. V zásadě jde osrovnatelný případ, který musela ČR řešit při vstupu do EU u rumu, jehož výrobu umožňovala naše legislativa z lihu z brambor, ačkoli ve světě se může rumem nazývat jen takový produkt, k jehož výrobě byl použit pouze třtinový líh.
Zavedení povinnosti použít k výrobě vodek pouze obilní líh by přitom podle odborníků znamenalo zlepšení senzorických vlastností výrobků a především návrat k tradiční receptuře. Zároveň by se tím srovnaly podmínky a výrobní náklady pro všechny subjekty vyrábějící vodku na tuzemském trhu. Část z nich totiž tradiční výrobu z obilného lihu ctí, mimo jiné proto, že lze takové výrobky exportovat do zemí uznávající právě tradiční receptury.
Povinnost použít k výrobě vodek pouze obilní líh by mimo jiné znamenalo zvýšení odbytu tuzemské pšenice a žita a také faktickou podporu menších zemědělských a družstevních lihovarů. To lze zároveň považovat za příspěvek k rozvoji venkova a díky zvýšení exportních možností tradičních vodek také za příspěvek ke zlepšení bilance zahraničního agropotravinářského obchodu.
Melasa je zbytek po vycukernění cukrové řepy nebo cukrové třtiny užívaný k výrobě lihu, k dalšímu vycukernění či na krmení.
Na ilustračním snímku vodka vyráběná tradiční recepturou.
Petr Havel
6.11.2011 13.10, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Komentář týdne