30.9.2011 3.41, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy
Výsledky soutěže České pivo 2011
Ocenění za nejlepší piva v pořadí již jedenáctém ročníku soutěže České pivo převzali pivovarníci na Svatováclavské slavnosti českého piva 2011 ve čtvrtek 29. září v pražském hotelu Ambasador. Vyhlášení proběhlo u příležitosti oslav svatého Václava, patrona českých pivovarníků a sladovníků.
V tomto roce pivovary přihlásily 69 piv, což je druhý nejvyšší počet v dosavadní historii soutěže. V kategorii nealkoholických piv, v níž soutěžilo 10 piv, své loňské prvenství obhájilo pivo Birell z produkce skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s. Na druhém místěbyl Litovel Free, který vyrábí Pivovar Litovel, a. s., ze skupiny PMS Přerov, a. s., na třetím skončilo Starobrno Free z produkce společnosti Heineken Česká republika, a. s., Pivovar Starobrno. Ve stále velmi populární kategorii světlých výčepních piv, do níž pivovary přihlásily 17 piv, se na děleném prvním místě umístilo pivo Staropramen Světlý, který vyrábí Pivovary Staropramen, a. s., a Holba Classic z pivovaru Holba, a. s., patřící do skupiny PMS Přerov, a. s. Druhé skončilo pivo Litovel Moravan z Pivovaru Litovel, a. s., a třetím pivem v této kategorii se stalo pivo Zubr Gold z Pivovaru Zubr, a. s. Uvedené pivovary patří do skupiny PMS Přerov, a. s.
V kategorii tmavá piva, kde byla soustředěna výčepní piva a ležáky (9 piv), vyhrálo pivo Ferdinand tmavý ležák z Pivovaru Ferdinand, a. s. Ocenění za druhé místo si odnesl Rebel Černý, který vyrábí Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. Na děleném třetím místěskončily Krušovice Černé, které vyrábí Heineken Česká republika, a. s., Pivovar Krušovice a Primátor Premium Dark z pivovaru Primátor, a. s.
Nejdynamičtěji se rozvíjející segment piv u nás je kategorie 11% piv, která měla jako soutěžní kategorie svou premiéru. Přihlášeno bylo 20 piv, zvítězilo pivo Jindřichohradecká jedenáctka od výrobce Rodinný pivovar Bernard, a. s. Pivo Humpolecká jedenáctka od téhož výrobce obsadilo dělené druhé místo spolu s pivem Staropramen jedenáctka, které vyrábí Pivovary Staropramen, a. s. Na dalším místěskončilo pivo Starobrno Medium z produkce společnosti Heineken Česká republika, a. s., Pivovar Starobrno.
Nejprestižnější kategorií mezi pivy jsou světlé ležáky, kde jich letos bylo přihlášeno 13. Na prvním místě se umístilo pivo Litovel Premium z Pivovaru Litovel, a. s., skupina PMS Přerov, a. s. Na děleném druhém místě se umístil Radegast Premium a Gambrinus Premium ze skupiny Plzeňský Prazdroj, a. s., a pivo Bernard, světlý ležák (4,7 % alk.), který vyrábí Rodinný pivovar Bernard, a. s. Na děleném třetím místě skončilo, podobně jako v loňském roce, pivo značky Holba Premium z produkce Pivovaru Holba, a. s., a Zubr Premium z Pivovaru Zubr, a. s., ze skupiny PMS Přerov, a. s., a dále Primátor Premium z produkce pivovaru Primátor, a. s.
„Potvrdilo se, že všechny změny v soutěži, kterých nebylo málo a byly výsledkem poměrněrozsáhlé diskuse uvnitř našeho svazu, a četné organizační změny včetně výrazné obměny složení odborné degustační komise jednak přinesly nová jména mezi vítěze, jednak potvrdily dobrá umístění tradičně úspěšných výrobců, “ uvedl Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS. „Soutěž ukázala, že kvalitní pivo může vyrobit malý, středně velký nebo i pivovar s velkým objemem produkce. To potvrzuje moje přesvědčení,že vyrobit kvalitní pivo není otázkou velikosti pivovaru,“upřesnil Jan Veselý.
Letošní ročník kromě mnoha změn umožnil soutěžit i pivovarům, které nejsou členy ČSPS. Soutěž byla vypsána pro lahvová piva uváděná na trh nepřetržitě nejméně posledních šest měsícůa vyráběná kterýmkoli z pivovarů v ČR, jejichž celoroční výstav piva dodávaného do tuzemské distribuční sítěbyl v posledním roce vyšší než 5 000 hl. To byla další významná změna oproti předcházejícím ročníkům, kdy byl hranicí roční výstav přesahující 10 000 hl, a soutěže se tedy nově otevřela též menším nebo malým pivovarům.
V odborné 24 členné degustační komisi zasedli kromě sládků a pivovarských odborníkůz Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. (VÚPS), Vysoké školy chemicko-technologické a Střední průmyslové školy potravinářské technologie nově zástupci z Chmelařského institutu ze Žatce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce z Brna. Zatímco degustační komise za dohledu notáře posuzovala senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratořích byla prováděna kontrola původního extraktu (stupňovitosti) kvůli ověření příslušnosti piva do přihlášené kategorie. Specifikem této soutěže je její dvoukolovost, což posiluje objektivitu hodnocení. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupcem odborného garanta, kterým je pravidelně VÚPS, což zvyšuje nestrannost soutěže. Odborný garant dále zajišťuje chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků.
Soutěž je zároveň jedinou akcí, kterou pořádá ČSPS pod svým patronátem. Akce je součástí dlouhodobého projektu svazu České pivo – naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií a současností výroby piva v českých zemích a s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus, a rovněž dále zlepšovat jeho image.
Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.
Naše voda
30.9.2011 3.41, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy