20.12.2019 10.49, Rubrika: Rybářství a rybníkářství
Zájem o rybí maso v ČR roste, spotřeba je ale i tak nízká
Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v posledních letech mírně roste spotřeba ryb v ČR. Zatímco v roce 2016 činila průměrná spotřeba rybího masa 5,1 kilogramu na osobu, o rok později stoupla na 5,4 kilogramu a v loňském roce už to bylo 5,6 kilogramu ryb.
Podle Ministerstva zemědělství je ale zvýšení průměrné spotřeby ryb o dvě procenta stále nedostatečné a Češi by ryby měli jíst častěji. Podle odborníků jsou ryby zdrojem nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek a jejich optimální spotřeba by se měla pohybovat kolem 17 kilogramů na osobu a rok. Celosvětový průměr je dvacet kilogramů ryb na člověka, přičemž v Evropě je to pouze jedenáct kilogramů.
„Když vezmeme v potaz, že u nás je roční spotřeba ryb jen těsně nad pěti kilogramy, zaostáváme oproti evropskému průměru zhruba o polovinu. Oproti světu je rozdíl ještě markantnější – naše spotřeba je oproti světovému průměru zhruba čtvrtinová, což je veliká škoda,“ říká Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky. Dodává také, že v České republice se těší větší oblibě mořské ryby. Zákazníci nejčastěji sahají po chlazených rybách, v posledních letech narůstá podíl zpracovaných ryb v podobě filetů, půlek či podkov. Ze sladkovodních ryb, které jsou vyprodukovány v ČR, vede jednoznačně kapr.
Zdroj: ČSÚ, Zemědělec, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
20.12.2019 10.49, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy