3.9.2018 8.31, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
V Žatci by rádi vypěstovali suchovzdorný chmel
Letošní úroda chmele může být díky suchu jen na Žatecku až o 10 procent nižší. Informovalo o tom vysílání zpravodajské ČT 24 s tím, že vědci i proto usilují o novou odrůdu suchovzdorného chmele, konkrétně poloraného červeňáku.
„Potřebujeme, aby žatecký poloraný červeňák byl co nejodolnější vůči suchu, a proto k němu hledáme nejvhodnějšího samce ze 100 genotypů,“ přiblížila cíl technička šlechtění Chmelařského institutu v Žatci Lucie Štefanová. Při šlechtění proto procházejí šlechtitelé jednu hlávku pokusného chmele za druhou. Nadějnější končí v laboratoři, kde testují kvalitu – zejména hořkost a vůni.
Než ale dojde k testování v pivovarech, uplyne ještě asi pět let. A než se nová odrůda suchovzdorného chmele začne pěstovat ke komerčnímu využití a sklízet ve velkém, uběhne ještě minimálně osm let. Jenom tři roky totiž bude trvat její registrace.
Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomik…orny-chmel-je-ale-beh-na-roky-testovani, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová
3.9.2018 8.31, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Prevence povodní, voda v krajině, Podnikání s vodou a zákony