9.12.2021 14.01, Rubrika: Nápoje a voda v potravinách
Zmrazitelný hydrogel by se mohl stát šikovnou náhradou kostek ledu
Klasický led je dnes nepostradatelným materiálem nejen při výrobě drinků, ale i v potravinářském či farmaceutickém průmyslu, v medicíně i jinde. Do budoucna by ho mohl nahradit hydrogel z proteinové želatiny, který je možné opakovaně zmrazit a rozmrazit, aniž by se z něj něco uvolňovalo.
Pokud jde o drinky, kostky ledy nemají konkurenci. Alespoň prozatím. A to i přesto, že se rozpouštějí a jejich obsah, tedy obvykle čistá voda, se vylije do drinku. Vědci na tom ale dělají a vyvíjejí důmyslnou alternativu. Na obzoru jsou hydrogelové „kostky ledu“, které jsou opětovně použitelné a udrží si tvar za každé teploty. Zmrazitelný hydrogel vytvořili odborníci americké University of California, Davis (UC Davis). Tvoří je z 10 procent proteinová želatina a z 90 procent voda. Z tohoto materiálu je možné vytvořit kusy libovolné velikosti a tvaru. V pokojové teplotě je hydrogel průhledný a měkký. Po zmražení ztvrdne a stane se neprůhledným. Nový materiál může nahradit kostky ledu nejen ve stylovém drinku, ale i při skladování či převážení potravin či dalších citlivých komodit.
Zásadní rozdíl oproti klasickým kostkám ledu spočívá v tom, že se hydrogelové „kostky“ při stoupání teploty nerozpouštějí. Voda zůstává v hydrogelu a celé materiál je možné opakovaně mrazit a nechávat tát. Jiahan Zou a její kolegové ověřili, že hydrogelové „kostky“ je možné zmrazit a opět rozmrazit dvanáctkrát po sobě, aniž by došlo k jejich degradaci. Před opětovným použitím je stačí propláchnout vodou či dezinfekčním prostředkem.
Další nezanedbatelnou výhodou je, že zmrazitelný hydrogel neobsahuje žádné syntetické složky. Když doslouží, je možné ho zkompostovat. Tvůrcům hydrogelu ani tohle ale nestačí a dále zvyšují jeho vstřícnost k životnímu prostředí. Zkoumají možnosti výroby želatiny hydrogelu ze zemědělského odpadu. Přínosem nového materiálu je i to, že šetří vodu při výrobě ledu, a zároveň brání kontaminaci mezi jednotlivými zařízeními, například při výrobě potravin. Při používání klasického ledu může dojít k přenosu rozmanitých mikroorganismů, které se uvolní při roztání ledu na vodu.
Zdroj a plné znění článku včetně dokumentárních foto na: https://www.osel.cz/12053-zmrazitelny-hydrogel-by-se-mohl-stat-sikovnou-nahradou-kostek-ledu.html, ilustrační foto Naše voda
9.12.2021 14.01, Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony